Haïti stevent af op een humanitaire ramp

Een combinatie van torenhoge inflatie, brandstofcrisis en extreem bendegeweld

Protesten op straat Haiti foto: Odelyn Joseph -AP

De VN roept de Veiligheidsraad op in te grijpen in het land. De inflatie heeft het hoogste niveau in tien jaar bereikt. Voedingsmiddelen zijn niet voorradig of onbetaalbaar. Een groot deel van de mensen is afhankelijk van voedselhulp om te kunnen overleven.

Tijdens gewelddadige demonstraties werd het aftreden van premier Ariel Henry geëist. Hij schafte eerder dit jaar de brandstofsubsidie af, waardoor de prijzen van benzine en diesel omhoogschoten. Er is er op dit moment een groot tekort aan gas, voedsel en water. Door het brandstoftekort draaien de waterpompen niet. Veel aanvoerroutes worden geblokkeerd waardoor er ook geen waterflessen beschikbaar zijn. Daarnaast blijft ook extreem bendegeweld de bevolking teisteren.

Extreem geweld door rivaliserende bendes

Dit voorjaar kregen Port-au-Prince en omgeving te maken met een ongekende golf van geweld, voortvloeiend uit de bendeoorlog tussen zwaarbewapende rivaliserende ‘gangs’. Met name in Cité Soleil, Croix-des-Bouquets en Tabarre (waar ook het St. Damien kinderziekenhuis is gevestigd) werd de bevolking zwaar getroffen. De bendes gebruiken extreem geweld als wapen om de lokale bevolking te terroriseren en wraak te nemen. In minder dan drie weken werden meer dan 226 inwoners (201 mannen, 14 vrouwen en 11 kinderen) op brute wijze gedood, raakten zwaar gewond of werden als vermist opgegeven. De VN schat dat sindsdien ten minste 1,5 miljoen mensen in het Caribische land direct zijn getroffen door de recente situatie, waarbij gendergerelateerd geweld, en in het bijzonder verkrachting, systematisch wordt gepleegd.

In minder dan drie weken werden meer dan 226 inwoners (201 mannen, 14 vrouwen en 11 kinderen) op brute wijze gedood, raakten zwaar gewond of werden als vermist opgegeven.

20.000 mensen op de vlucht

Sinds deze uitbraak is de situatie in het gebied onveilig en voor de bevolking heel zwaar. Veel scholen, medische centra, bedrijven en markten hebben hun deuren moeten sluiten. Mensen zitten vast in hun buurt of soms zelfs in hun woningen. Inmiddels zijn naar schatting 20.000 mensen gedwongen hun huis ontvlucht. Velen worstelen om aan eerste levensbehoeftes als onderdak, levensmiddelen en medische voorzieningen te komen.

Het St. Damien draait zo goed en zo kwaad als het gaat door

Op de belangrijkste wegen die de hoofdstad met de rest van het land verbinden, zijn door de bendes barricades opgeworpen. Op deze manier willen zij de toegang tot gebieden die zij controleren beperken. Zowel de toevoer van goederen als het woon-werkverkeer van het personeel van het kinderziekenhuis staat hierdoor enorm onder druk. Onze collega’s van NPH Haïti hebben het moeilijk, maar het St. Damien kinderziekenhuis draait zo goed en kwaad als dit gaat door.

Al meer dan 35 jaar is onze partnerorganisatie actief in Haïti en zetten zij zich in voor de meest kwetsbare groepen, met name kinderen en moeders. Ook of zelfs juist onder moeilijke omstandigheden. Vanuit de verschillende projecten die wij draaien buiten Port-au-Prince worden hulpprojecten opgezet voor de kwetsbaarsten uit de gemeenschappen.

Lees hier hoe Gena Heraty, directeur van onze Special Needs projecten, de situatie nu ervaart.

Goal3 samenwerking WereldOuders

WereldOuders onderzoekt samenwerking met GOAL 3 voor St. Damien Kinderziekenhuis

Lees verder

Lees verder over