Sollicitatieprocedure

Ben je enthousiast om in een van onze projectlanden als vrijwilliger aan de slag te gaan? Om je aan te melden dien je het sollicitatieformulier (de zgn. Volunteer Application form) in te vullen via onze internationale website. Het is belangrijk dat je goed over de vragen nadenkt en alle vragen beantwoordt. Voeg hierbij ook je CV, motivatie, foto en eventueel andere documenten toe (bijv. diploma’s).

We hanteren internationaal een aantal deadlines. We streven naar een half jaar tussen je sollicitatie en de start van je werk. Als je je vrijwilligersjaar wilt starten in januari, dan willen we je sollicitatie binnen hebben vóór 1 juli van het jaar ervoor. Als je wilt starten per juli, dan vragen we je te solliciteren vóór januari. Als je de datum hebt gemist kun je toch nog solliciteren omdat de vacature nog open kan staan. Maar over het algemeen is het fijn als je als vrijwilliger genoeg tijd hebt om je voor te bereiden op een internationale verhuizing, het volgen van een aantal weken taalschool etc.

Voor een volledig dossier zouden we naast je Application Form ook graag een aantal foto’s, een door je arts ingevulde medische verklaring (Volunteer Health Statement), een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG, via gemeentehuis) en drie referenties  (Volunteer Reference checkform) ontvangen.

De formulieren zijn Engelstalig en dienen ook in het Engels te worden ingevuld. Neem er de tijd voor. Sommige vragen zijn erg Amerikaans maar probeer ze zo volledig mogelijk te beantwoorden.

Kennismakingsgesprek

Na jouw sollicitatie via de internationale website nemen wij contact met je op voor een nadere kennismaking en informatie uitwisseling.

Beoordeling van je sollicitatie

Als zowel jij als WereldOuders na het kennismakingsgesprek de procedure wil voortzetten, geeft WereldOuders dit door binnen de internationale organisatie. De uiteindelijke beslissing wordt genomen in de programma’s.

Houd er rekening mee dat de procedure ongeveer drie maanden kan duren. Soms gaat het ook veel sneller. Plaatsing is afhankelijk van de beschikbare plaatsen in de projecten, het moment van solliciteren, je vaardigheden en de periode waarin je beschikbaar bent.

Regelzaken voor vertrek

Als de beslissing door een bepaald programma is genomen om je aan te nemen als vrijwilliger, ga je je voorbereiden op je vertrek. Je komt hiervoor nog een keer bij ons op kantoor om een aantal belangrijke zaken te bespreken en door te nemen. We brengen je in contact met voormalige en/of huidige vrijwilligers zodat je een goed beeld hebt van je werk en de situatie in het programma waar je heen gaat. Ook tijdens het verblijf in het huis blijft er regelmatig contact met WereldOuders. Wij willen altijd heel erg graag weten hoe het met je gaat.

Guatemala Celine Stoop - hele team voor de clinica

Celine, Josje, Christina en Hansje – het tandartsteam in Guatemala

Lees verder

Lees verder over