Voorwaarden vrijwilligerswerk

WereldOuders is altijd op zoek naar mensen die zich graag met hart en ziel willen inzetten voor de kinderen in onze programma’s. Dat je hart op de goede plaats zit is de belangrijkste voorwaarde.

Daarnaast vragen we van je:

 • Dat je gemotiveerd bent en je een jaar lang wilt inzetten voor onze kinderen. Het is meer dan een baan; gedurende een jaar is het je leven!
 • Daarnaast moet je minimaal 21 jaar zijn en Spaans kunnen spreken of dit willen leren.
 • En natuurlijk is je (afgeronde) opleiding van belang. De eisen die we aan je opleiding stellen hangen af van de vacature waarop je solliciteert. Vrijwilligers gaan doorgaans aan de slag in hun eigen vakgebied.

Van al onze programma’s verzamelen wij de vacatures. De meeste vrijwilligersbanen betreffen werkzaamheden met kinderen of taken binnen de organisatie van een huis. Zo hebben we altijd vacatures voor leerkrachten, remedial teachers, creatief therapeuten, kinderverzorger/- groepsleider (in het Spaanse tía of tío), fysiotherapeuten etc. Ook zoeken we vaak communication officers en vrijwilligers uit de medische hoek. Mocht je twijfelen of je opleiding aansluit bij de vacature kun je contact met ons opnemen.

We vragen in principe een minimale beschikbaarheid van een jaar omdat onze kinderen stabiliteit nodig hebben. Door de vaste tijdstippen waarop vrijwilligers doorgaans beginnen (rondom 1 juli en 1 januari) volgen vrijwilligers elkaar op, zodat continuïteit in de werkzaamheden voor het huis is gewaarborgd. Van groot belang voor een professionele organisatie. Onder bepaalde voorwaarden is een kortere termijn mogelijk dus je kunt wel solliciteren als je korter beschikbaar bent (de startdatum blijft 1 juli of 1 januari). Ook voor vrijwilligers uit de medische hoek zijn mogelijkheden op projectbasis (bijvoorbeeld tandartsen).

Voorwaarden vrijwilligerswerk

Werktijden

De werktijden verschillen per programma. Doorgaans werk je 5 weekdagen achter elkaar en in het weekend ben je vrij. We vinden het super fijn als je in de avond of in het weekend wilt meehelpen met activiteiten of de begeleiding van kinderen. Maar dat is jouw keuze. De eerste drie maanden gelden vaak als proeftijd.

Per jaar heeft een vrijwilliger vier weken vakantie, die vaak pas opgenomen kunnen worden na de eerste zes maanden. Omdat feestdagen zoals Kerstmis en Pasen belangrijke dagen zijn voor het familiegevoel in de huizen, wordt van de vrijwilliger vaak verwacht op die dagen ook aanwezig te zijn om het samen te vieren.

Kosten

WereldOuders is een stichting; een organisatie zonder winstoogmerk. Ons doel is het leven van kinderen in Latijns-Amerika structureel te verbeteren. Wanneer je WereldOuders als vrijwilliger wilt helpen bij het bereiken van dit doel, ben je ons geen bemiddelings- of andere kosten verschuldigd.

Daarentegen willen we je hierin juist tegemoet komen: in het programma krijgen vrijwilligers kost en inwoning en een vergoeding van 100 USD per maand. WereldOuders betaalt, gedurende het jaar dat je voor ons aan het werk bent, je ziektekosten-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering, die je zelf bij JoHo afsluit.

Je betaalt zelf je reis. De kosten van je ticket kun je na terugkomst onder bepaalde voorwaarden (informeer bij belastingdienst) aftrekken van de belasting. Voor vrijwilligers creatieve therapie hebben we een regeling voor de kosten van een taalschool in het betreffende land.

Let op!

WereldOuders zoekt goede vrijwilligers, young professionals die door hun inzet en achtergrond een belangrijke bijdrage kunnen leveren in onze programma’s. We zoeken geen vrijwilligersprojecten voor mensen die vakantiewerk zoeken in een weeshuis! Omdat veel mensen zich verkijken op het werken in onze programma’s, willen we de volgende punten onder de aandacht brengen:

 • Tijdens het werk in onze programma’s staat het belang van de kinderen voorop.
 • Als vrijwilliger draai je mee in een bestaande organisatie. Het is de bedoeling dat je je daaraan aanpast en niet alles wilt komen veranderen, hoe goed het ook bedoeld is.
 • Eigen initiatief is van groot belang.
 • Er is weinig begeleiding; zelfstandigheid is daarom een vereiste.
 • Het is hard werken en er is doorgaans weinig tijd voor jezelf.
 • Er is weinig privacy: kamers worden gedeeld in het vrijwilligershuis waar je komt te wonen.
 • De kinderen met wie een vrijwilliger werkt, kunnen gedragsproblemen hebben en/of ernstig ziek zijn. Je moet hiermee om kunnen gaan.
 • Het werk in onze programma’s vereist een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
 • De omstandigheden zijn niet optimaal: het eten kan eenzijdig zijn en er is geen luxe en weinig comfort.
 • Om goed te functioneren moet je stevig in je schoenen staan en zelfverzekerd zijn.
 • Je moet je kunnen vinden in de geschetste (arbeids)voorwaarden van de lokale programma’s.

Heeft bovenstaande opsomming je niet afgeschrikt? Kijk dan hoe de sollicitatieprocedure in zijn werk gaat.

Bekijk de sollicitatieprocedure
Pieter Schoen in Haiti voor WereldOuders
Niet alleen mijn eigen kinderen maar kinderen overal ter wereld hebben recht op een veilig thuis. Vanaf 2012 ben ik betrokken bij WereldOuders en heb ik zelf de projecten in Haïti bezocht. Ik zie en weet hoe het geld wordt besteed en samen maken we echt het verschil.
Pieter Schoen - ondernemer en oprichter Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
Rolf Sanchez ambassadeur WereldOuders
Mijn droom is strijden voor gelijke kansen voor alle kwetsbare kinderen in Latijns-Amerika!
-Rolf Sanchez, Ambassadeur WereldOuders
foto_frank_uitsnede
WERELDOUDERS GEEFT KWETSBARE KINDEREN HUN KANSEN TERUG, ZODAT ZIJ OOK KUNNEN DROMEN VAN EEN GOEDE TOEKOMST. DAAR ZET IK ME GRAAG VOOR IN!
— Frank Evenblij, Ambassadeur WereldOuders
frits
Als vader doe ik er alles aan de toekomstdromen van mijn dochters te ondersteunen. Als ambassadeur van WereldOuders doe ik dat ook met liefde voor kinderen in Latijns-Amerika.
— Frits Sissing, Ambassadeur WereldOuders