Is vrijwilligerswerk voor WereldOuders verantwoord?

Op dit moment is weer aandacht in de media over “weeshuistoerisme”. Jan Klink (VVD) heeft opnieuw Kamervragen over dit dossier gesteld n.a.v. diverse verontrustende mediaberichten. Daarom informeren we je graag over hoe WereldOuders in deze kwestie staat.

Foto: ® Tony Docekal

Aangesloten bij Better Care Network

WereldOuders werkt uit principe niet met stagiairs of andere ‘short term’ vrijwilligers die direct met de kinderen werken. Daarmee staan we volledig achter de visie van o.a. Better Care Network Netherlands, waarbij naast WereldOuders, grote kindhulporganisaties als UNICEF, Defence for Children, Kerk in Actie, Wilde Ganzen en SOS Kinderdorpen zijn aangesloten. BCNN voert de campagne ‘WeesWijs’ tegen stages en kortdurend niet-professioneel vrijwilligerswerk in weeshuizen, waar WereldOuders ook volledig achter staat.

Young professionals

WereldOuders werkt uit principe niet met studenten die stage willen lopen in een weeshuis, noch met schoolverlaters, tussenjaar- of andere korte termijnvrijwilligers. Dit zal voor deze groep ongetwijfeld een leerzame ervaring zijn maar het is niet in het belang van onze kinderen. Nederlandse vrijwilligers in het internationale vrijwilligersprogramma zijn afgestudeerd en gaan als young professional in hun eigen vak aan de slag in een van onze programma’s. Ze zijn volledig bevoegd om dit werk te doen en zetten hun expertise in om de lokale staf in onze programma’s te ondersteunen.

Minimaal een jaar

De voorwaarde is dat ze, naast een relevante opleiding en het kunnen spreken van de Spaanse taal voor de start van het werk, ook minimaal een jaar beschikbaar zijn. Het duurt namelijk even voordat vrijwilligers gewend zijn en goed functioneren in hun werk. Vrijwilligers uit verschillende landen stromen allemaal tegelijk in, in januari of juli om gezamelijk te starten met een introductieweek en de voorbereiding op het werk. Na een jaar (of anderhalf jaar) wordt een vrijwilliger in zijn/haar functie opgevolgd door een andere. Dit zorgt voor continuïteit en voorspelbaarheid hetgeen belangrijk is voor onze kinderen.

Medische vrijwilligers

Vrijwilligers bij WereldOuders betalen alleen de reis zelf en ontvangen naast kost en inwoning een kleine maandelijkse onkostenvergoeding in het programma. Ook neemt WereldOuders gedurende het jaar dat ze aan het werk zijn de kosten van ziektekosten-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor haar rekening.
Voor medische projecten maken we een uitzondering op deze regel; medische vrijwilligers gaan bij ons wel voor kortere termijn. Ze werken weliswaar direct met de kinderen maar uitsluitend voor een incidentele medische handeling. Zo gaat er regelmatig een team tandartsen naar een van de negen landen, die in circa twee weken alle kinderen kunnen behandelen. Van dit team maakt altijd deel uit een of meer ervaren tandartsen. Daarnaast kan ook een tandheelkunde masterstudent in de laatste fase van de opleiding deelnemen aan dit team.

Meer weten over vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika?

Verhalen van vrijwilligers

El Salvador tandartsteam-WereldOuders El Salvador

Nynke, Robin en Melanie, tandartsteam in El Salvador

Lees verder

Lees verder over
Dominicaanse Republiek quinty_vrijwilliger-wereldOuders-Dominicaanse-Republiek

Quinty, dramatherapeut in de Dominicaanse Republiek

Lees verder

Lees verder over