Onrust in Bolivia | WereldOuders

Onrust in Bolivia

Het is al enige tijd erg onrustig in Bolivia. Na wekenlange, hevige protesten tegen Evo Morales trad hij op zondag 10 november af. Morales werd beschuldigd van fraude, nadat hij in oktober de verkiezingsoverwinning claimde terwijl de stembussen vervroegd waren gesloten. Hij was veertien jaar lang aan de macht in Bolivia. Ook na zijn aftreden houden de gewelddadige protesten aan, zijn scholen gesloten en wegen geblokkeerd.

De afgetreden president vluchtte naar Mexico, waar hij politiek asiel heeft gekregen. Oppositielid Jeanine Añez heeft zichzelf tot interim-president uitgeroepen.  Ze pleit voor een democratische transitie, die afziet van het volgens haar 'totalitaire bewind' van Morales. Áñez wil zo snel mogelijk verkiezingen organiseren. De aanstelling van de rechtse politica is omstreden: er is niet over gestemd omdat parlementsleden van de partij van Morales niet aanwezig waren. Bovendien is de ontslagbrief van Morales niet geaccepteerd door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

De kinderen en medewerkers in ons kindhulpproject in Bolivia zijn gelukkig veilig. Het gaat goed met ze, al zijn de kinderen al twee weken niet naar school zijn geweest. “We halen onze werknemers in Portachuelo nog steeds elke dag op, maar we zijn de afgelopen week flexibel geweest en hebben ze slechts halve dagen gewerkt, zodat ze bij hun familie konden zijn voor het geval er iets zou gebeuren. Voor werknemers uit Santa Cruz is het onmogelijk om naar het werk te komen. Voedsel, hoewel steeds schaarser, is nog steeds beschikbaar. " Aldus, Tom Kuiper de Nederlandse directeur van ons kindhulpproject in Bolivia.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/12/wie-is-de-baas-vragen-bolivianen-a3979992

https://nos.nl/artikel/2309082-onrust-bolivia-houdt-aan-nu-het-ijzer-heet-is-willen-ze-het-smeden.html

Bron: NU.nl/Reuters en NRC
Foto: AFP

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top