Recordaantal kinderen op de vlucht door Latijns-Amerika

Een op de vier vluchtelingen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nog kind. Nooit eerder waren ze met zoveel in deze regio, stelt de United Nations.

foto: Tony Docekal

Bendegeweld, instabiliteit, armoede en natuurrampen

De kinderen zijn meestal op de vlucht vanwege bendegeweld, instabiliteit, armoede en natuurrampen. De grenspolitie van de Verenigde Staten registreerde meer dan 149.000 kinderen aan de grensovergangen in 2021. In 2022 was dat aantal al opgelopen tot meer dan 155.000.

De bevolking in Latijns-Amerika en de Caraïben heeft het moeilijk. De kosten van levensonderhoud zijn hoog, terwijl veel mensen van slechts één dollar per dag moeten rondkomen. De gaskosten stijgen bijvoorbeeld, mensen hebben geen of weinig toegang tot formele werkgelegenheid en de armoede groeit. Ook de politieke instabiliteit en natuurrampen maken de situatie voor vele mensen uitzichtloos, ook, of misschien wel juist, voor kinderen. Hun ouders kunnen de kosten voor educatie en gezondheidszorg niet betalen en zijn niet altijd in staat hun kinderen te beschermen. Een van de weinige mogelijkheden die voor kinderen overblijft, is zich aansluiten bij de bendes die de regio teisteren.

Als toonaangevende kindhulporganisatie in deze regio maakt WereldOuders zich hard om migratie in te dammen door kinderen en hun families een menswaardig alternatief te bieden met elkaar en in hun eigen land.

Bron: www.mo.be/nieuws/recordaantal-kinderen-op-de-vlucht-doorheen-latijns-amerika

 

Nieuws uit Latijns-Amerika

NPH Haiti_2018_Special Needs_2

Haïti vandaag de dag – een heftig en emotioneel verslag van Gena Heraty

Lees verder

Lees verder over