St. Damien Kinderziekenhuis

11 miljoen mensen,

3 miljoen kinderen….

Slechts 1 kinderziekenhuis

 

St. Damien Kinderziekenhuis Haïti

Haïti is één van de armste landen ter wereld. Haïtianen worstelen om te overleven. De gemiddelde leeftijd in het land is slechts 22 jaar. In het algemeen zal één op de drie kinderen vóór de leeftijd van vijf overlijden aan ziektes die goed behandeld kunnen worden. Het ziekenhuis is het enige kinderziekenhuis in Haïti en heeft doorlopende steun nodig om hulp te kunnen blijven bieden.

In 1988 startte onze partnerorganisatie Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) met kindhulpprogramma’s in Haïti. Gezien het uitzonderlijk hoge kindersterftecijfer aan chronische en behandelbare ziektes, werd een jaar later naast deze programma’s het St. Damien Kinderziekenhuis geopend.

Gezondheidsproblemen in Haïti

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en kent veel gezondheidskwesties:

  • De hoogste aantallen kindersterfte onder de vijf en moedersterfte in de regio;
  • Ontoereikende sanitaire voorzieningen en wijdverbreide armoede hebben ertoe geleid dat jonge kinderen 15 keer meer kans hebben om dood te gaan van diarree of pneumonie dan HIV / AIDS;
  • Bijna 10% van de kinderen sterft voor hun vijfde verjaardag, grotendeels door behandelbare ziekten;
  • Een op de vier kinderen is matig tot ernstig ondervoed;
  • 138.000 kinderen sterven elk jaar aan ziekten die te voorkomen zijn;
  • In een land waar een derde van de bevolking jonger is dan 14 jaar, zijn verbeteringen in de gezondheid van kinderen een essentiële vereiste voor sociale, politieke en economische ontwikkeling.

Het enige kinderziekenhuis in Haïti

De medische programma’s van het St. Damien Kinderziekenhuis dragen bij aan de strijd tegen kindersterfte. Het biedt levensreddende gezondheidszorg aan kinderen ongeacht hun sociale niveau en is momenteel het enige ziekenhuis in Haïti dat hoogwaardige, uitgebreide maternale zorg, evenals pediatrische zorg biedt. Het ziekenhuis biedt 213 bedden en heeft o.a. een afdeling verloskunde, neonatologie, oncologie, chirurgie, HIV en intensive care. De meeste patiënten die worden opgenomen zijn ook ondervoed. Sommige worden indien nodig maanden of jaren behandeld. De polikliniek behandelt dagelijks 100 kinderen voor acute, parasitaire en bacteriële infecties.

Steun het St.Damien kinderziekenhuis