Update; crisissituatie in Haïti | WereldOuders

Update; crisissituatie in Haïti

Al een aantal weken zorgt ernstig brandstoftekort in Haïti voor een uiterst zorgelijke crisissituatie. Dagelijks zijn er gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie. Hierbij worden barricades op straat in brand gestoken. Door de brandstofcrisis ligt het dagelijks leven in verschillende steden volledig stil. Scholen, bedrijven en publieke gebouwen zijn gesloten. De Haïtiaanse munteenheid (de Gourde) is gedevalueerd, prijzen zijn gestegen, winkels zijn dicht, er is geen openbaar vervoer. Deze grote opeenstapeling van factoren maakt de situatie in het land op dit moment onhoudbaar. Tot nu toe waren onze kinderen in onze programma’s in Haïti, ondanks de langdurige crisis, relatief veilig. Echter, door het aanhouden van deze wanhopige en onzekere situatie in het land lopen ook onze programma’s, ons personeel en kinderen  een groot risico.  

De wegblokkades in het land zorgen voor een tekort aan brandstof, voedsel en andere essentiële voorraden. Op onze locatie Kay St. Helene in Kenscoff is er op dit moment voldoende voorraad voor twee weken. Het is extreem moeilijk om aan voedsel te komen en zijn de kosten hiervoor aanzienlijk hoger. 

Normaliter voorzien we de huizen van onze kinderen met drinkwater door middel van watertrucks. Deze vrachtwagens kunnen ons nu nauwelijks bereiken. Onze kinderen en medewerkers zijn genoodzaakt ruim 4,5 km te lopen naar een watervoorziening elders om liters jerrycans te vullen en mee terug te slepen naar huis (zie foto).  Dit water moet dan nog worden behandeld met zuiveringstabletten, welke nu bijna niet meer te krijgen zijn. De enige voertuigen die door de wegversperringen kunnen rijden (maar niet altijd) zijn ambulances. Hiervan bezitten we er twee en zetten we in voor noodsituaties én om essentieel personeel van en naar het ziekenhuis te vervoeren. We hopen nog een extra ambulance te krijgen zodat we kunnen reageren op de vele situaties om ons heen die dringende hulp vereisen. 

Ten slotte is de veiligheid van onze kinderen en medewerkers in ons programma een topprioriteit. Veel van onze medewerkers stellen zichzelf bloot aan gevaar omdat anders de schadelijke gevolgen voor de kinderen van WereldOuders en de patiënten van St. Damien niet te overzien zijn. WereldOuders is genoodzaakt de beveiliging van alle faciliteiten uit te breiden om de kinderen, patiënten en personeel te beschermen. Uiteraard doen al onze medewerkers er alles aan om de situatie voor de kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen. 

Wilt u ons steunen met een extra donatie, zodat we onze kinderen kunnen voeden, van schoon water en medicijnen kunnen voorzien en ze te beschermen? Dit kan op rekeningnummer:  NL60 INGB 0000 00 1171 Onder vermelding van:  Haïti crisis 2019.

Bron: NPH, NOS, ANP/EPA

FacebookTwitterEmail

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top