Update: Situatie Haïti escaleert

15 maart 2024. Na ons eerdere bericht van twee weken geleden, over het aanhoudend geweld in Haïti,  is de chaos in het land alleen maar toegenomen.

Zwaar gewapende bendeleden zijn afgelopen weekend met geweld in opstand gekomen tegen premier Ariel Henry, die na een bezoek aan Kenia eerder deze week is uitgeweken naar Puerto Rico. Tijdens zijn afwezigheid nam het bendegeweld fors toe. Begin maart werd de noodtoestand uitgeroepen nadat bendes gevangenissen waren binnengevallen en duizenden zware criminelen hadden bevrijd. De bendes eisen om het aftreden van de huidige premier. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld,  in ieder geval tot 3 april. Inmiddels heeft premier Henry zijn ontslag ingediend. De situatie is enorm zorgwekkend.

Enorme tekorten

Door de sluiting van de haven zijn trucks met voedsel en medicijnen vast komen te staan. Enorme tekorten dreigen. De VN waarschuwde eerder vorige week dat de gezondheidszorg in Haïti op instorten staat vanwege een tekort aan personeel, materiaal, bedden, medicijnen en bloed, terwijl er juist veel mensen met schotwonden behandeld moeten worden.

Deze reportage van de NOS legt heel goed waarom het steeds misgaat in Haïti.

Veiligheidsmaatregelen kinderen

Wij staan in nauw contact met onze collega’s in Haïti. Onze partnerorganisatie NPH houdt de situatie nauwlettend in de gaten en neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van onze kinderen, medewerkers en gemeenschappen te waarborgen.

We doen er alles aan om aan de veiligheid en basisvoorzieningen voor de kinderen te voldoen”, aldus Kenson Kaas, onze national director in Haïti.

De kinderen op ons terrein in Kenscoff zijn op dit moment veilig. Onze toegewijde, dappere medewerkers in Haïti nemen de juiste veiligheidsmaatregelen en blijven prioriteit geven aan het welzijn en veiligheid van iedereen die onder onze zorg valt.

St. Damien kinderziekenhuis

Vanwege de cruciale rol van ons St. Damien kinderziekenhuis in de stad blijven we 24/7 open om de nodige, essentiële medische zorg te kunnen blijven bieden.

Sinds 1987 is onze partnerorganisatie actief in Haïti en zet zich in voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen in het land. Onze locaties zijn op dit moment een veilige haven in een door extreem geweld geteisterd land. Deze projecten hebben doorlopende steun nodig.

Steun het ziekenhuis en doe een donatie!

 

Actueel

NPH Haiti_2018_Special Needs_2

Haïti vandaag de dag – een heftig en emotioneel verslag van Gena Heraty

Lees verder

Lees verder over