WereldOuders gelooft in de kracht van familie

Interview met directeur Pauline Lemberger over de kern van ons werk voor het platform Doneren & Nalaten

 

Ieder kind verdient aandacht en onvoorwaardelijke liefde en heeft recht op onderdak, onderwijs en medische zorg zodat het kan opgroeien tot een zelfstandige volwassene. Wanneer een familie dit een kind niet kan bieden, zorgt WereldOuders voor een stabiele en veilige alternatieve thuisbasis. Dit doet ze voor kwetsbare en thuisloze kinderen in Latijns-Amerika. “Wij zijn écht van mening dat het voor kinderen goed is om in een familiesetting op te groeien”, zegt Pauline Lemberger, directeur van WereldOuders. “Dus onderzoeken we wat ervoor nodig is om ze weer binnen hun eigen familie te integreren, of anders onder te brengen in een andere gezinssituatie. Lukt dat echt niet, dan bieden we tijdelijk noodopvang in onze programma’s.”

Tekst: Susan Peek

Gepubliceerd voor het platform Doneren & Nalaten.

Gezinsondersteuning Honduras Foto ® Tony Docekal voor WereldOuders

Gezinsversterking

Vanuit de veiligheid van een gezinssituatie krijgen de kinderen individuele aandacht en steun op het gebied van medische zorg, onderwijs en zelfredzaamheid en hebben ze een kans op een betere toekomst. Pauline, zelf opgegroeid in een warm nest, zag al snel dat dat niet voor iedereen het geval was. Tijdens een grote reis door Latijns-Amerika, zag ze families die verscheurd waren door armoede en kinderen die soms onnodig gescheiden van hun ouders leefden. “Ik besefte dat armoede geen reden zou moeten zijn om niet zelf voor je kind te kunnen zorgen en wilde daar structureel aan bijdragen. WereldOuders werkt met veel liefde en passie keihard om structureel de situaties van kinderen in landen als Mexico, Haïti, Honduras, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Peru en Bolivia te verbeteren.”

Aandacht en begeleiding

“We kijken heel gericht en aandachtig naar elke specifieke situatie op zich. Wat is er nodig? Hoe kunnen ze zelf aan de slag gaan om hun eigen situatie te verbeteren en hoe kunnen wij ze daarin begeleiden? Dat is soms een grotere uitdaging dan het regelen van een maaltijd of een plekje in de klas. Ook kijken we wat er lokaal nodig is. Als er geen dagopvang is, kan een vrouw niet werken, is er geen inkomen en is er geen eten. Dus bouwen we een dagopvang. Of zijn we landbouwprogramma’s gestart, bouwden we een kas en deelden we de kennis hoe er groente en fruit geteeld kan worden zodat onze programma’s zelfredzaam kunnen zijn.”

Families samenbrengen, daar én hier

“Familie is zo enorm belangrijk om je staande te houden in de maatschappij. Niet alleen daar, ook hier. We gaan hier heel ver om onze kinderen te helpen op weg naar een zelfstandige toekomst. Dan realiseer ik me heus wel dat Latijns-Amerika erg ver weg klinkt… dat de problemen van daar ook kunnen voelen als ‘de ver-van-mijn-bed-show’. Maar in de afgelopen heftige corona-periode zijn de familiewaarden weer een stuk helderder geworden, overal in de wereld. WereldOuders brengt graag families samen, daar én hier. In onze activiteiten proberen we ook de achterban te binden, echt iets te organiseren wat samen, als gezin, ondernomen kan worden. We willen een spiraal doorbreken, door te beginnen bij de generatie van de toekomst. Dáár door de armoedespiraal te doorbreken, hier door de jeugd de noodzaak van hulp en het ondersteunen van goede doelen bij te brengen.”

Door nú WereldOuders te steunen, kan iemand ook na zijn of haar overlijden van grote betekenis zijn voor anderen! En iets mooiers nalaten dan een liefdevol thuis, is bijna niet denkbaar.

Goed doen voor later

“Door nú WereldOuders te steunen, kan iemand ook na zijn of haar overlijden van grote betekenis zijn voor anderen! En iets mooiers nalaten dan een liefdevol thuis, is bijna niet denkbaar.” Pauline legt uit dat -wanneer WereldOuders wordt opgenomen in het testament- er volledig vastgelegd kan worden wat en hoe de nalatenschap besteed wordt. “Als er een bepaald land is dat een warm hart toegedragen wordt, of wanneer iemand specifiek wil nalaten aan onderwijs omdat dat voor die persoon zo belangrijk is, dan kan dat. In een persoonlijk gesprek nemen we het allemaal zorgvuldig door en laten we het vastleggen. Dat de nalatenschap goed terecht komt, is één ding dat zeker is”, verzekert Pauline. “WereldOuders heeft een ANBI-status en is daarom vrijgesteld van erfbelasting. De giften komen dus geheel ten goede aan het werk dat we doen. En omdat we precies weten waar de focus ligt en er binnen die behoeftes heel veel mogelijk is, bereiken we veel. We zijn dankbaar voor elke steun van onze donateurs!”

Meer weten over nalaten aan WereldOuders?

 

 

VERHALEN UIT LATIJNS-AMERIKA

Peru Hulp communities

WereldOuders stopt niet bij de voordeur van de programma’s

Lees verder

Lees verder over