Veelgestelde vragen | WereldOuders

Veel gestelde vragen

Lees hier de antwoorden op de veel gestelde vragen over WereldOuders. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Waarom bestaat stichting WereldOuders?

In Latijns-Amerika is het toekomstperspectief van veel kinderen een leven in armoede. WereldOuders wil deze armoedespiraal van miljoenen kinderen doorbreken en zet zich in om de situatie van kwetsbare kinderen en gezinnen in Latijns-Amerika op de lange termijn te verbeteren door fondsen te werven. Dankzij donaties kan WereldOuders kinderen, hun families én de gemeenschap een veilig en stabiel thuis, onderwijs, medische verzorging en persoonlijke ontwikkeling geeft WereldOuders kinderen, een kans om aan de armoede te ontsnappen.

Kan ik sponsorouder worden?

Ja, bij WereldOuders kun je wereldouder worden, oftewel sponsorouder. Je verbindt je dan aan een specifiek kind in een programma en sponsort dit kind met een bijdrage van €25-, per maand. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg, opvoeding en scholing van dit kind. Ook krijg je de kans om met je kind een persoonlijke band op te bouwen door elkaar brieven, kaarten en foto’s te sturen. Door hechte contacten met de programma's is precies duidelijk welke kinderen nog een wereldouder zoeken. 

Ik wil geen sponsorouder worden maar ik wil wel WereldOuders steunen. Kan dat?

Uiteraard. Je kunt WereldOuders steunen door een eenmalige of periodieke donatie te doen. Ook kan je een specifiek project steunen, zelf in actie komen  of meedoen aan een van de evenementen van WereldOuders. 

Gaat al het geld dat ik doneer rechtstreeks naar de kinderen?

Nee, helaas lukt het niet om 100% van de donaties aan de kinderen te besteden. Om fondsen te werven voor de programma's maken wij organisatorische kosten. WereldOuders is in het bezit van de CBF-erkenning, wat o.a. inhoudt dat wij niet meer dan 25% van al onze donaties aan (organisatie) kosten mogen besteden. In ons jaarverslag staat een uitgebreid verslag van de door ons gemaakte kosten. Wij streven ernaar ieder jaar de kosten weer verder terug te dringen. Wij maken ieder jaar rechtstreeks, zonder tussenkomst van partnerorganisatie NPH, een vaste bijdrage over naar de programma's waarvan de dagelijkse basiszorg voor de kinderen gefinancierd wordt.

Op welk moment van de maand incasseert WereldOuders en wat gebeurt er als het incasseren niet is gelukt?

Je donatie wordt op of rond de 28e dag van de maand automatisch van je rekening afgeschreven. Indien het ons niet lukt om het afgesproken bedrag te incasseren via je bank, dan proberen wij het een maand later nog een keer.

Ik wil mijn machtiging stopzetten. Hoe doe ik dat?

Dit kan je doen door telefonisch contact op te nemen met WereldOuders via 035 62 64 578. Als je je adres en postcode doorgeeft dan zorgen wij ervoor dat de machtiging direct stopgezet wordt.

Is het mogelijk een weeskind te adopteren?

Nee, dit is niet mogelijk. Wij bieden weeskinderen een thuis in onze programma's en steunen hen in hun ontwikkeling om op te groeien tot sterke, gezonde en verantwoordelijke volwassenen die een bijdrage leveren aan de lokale samenleving. Wel kun je wereldouder worden en een kind financieel adopteren.

Kan ik de programma's bezoeken?

Ja. WereldOuders organiseert, bij voldoende animo, reizen naar de programma's. Tijdens de reis kun je de kinderen ontmoeten en zelf zien hoe de kinderen in het huis leven. Er worden diverse activiteiten met de kinderen georganiseerd. Daarnaast worden er een paar culturele uitstapjes georganiseerd zodat je ook nog iets van het land zelf ziet. Het is tevens mogelijk om individueel een huis te bezoeken. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat zijn de eisen voor vrijwilligerswerk?

De algemene eisen om als vrijwilliger voor WereldOuders aan de slag te gaan zijn:

  • Beschikken over een afgeronde, relevante opleiding
  • Beschikbaarheid van minimaal een jaar
  • Leeftijd van minimaal 21 jaar
  • Dat je Spaans spreekt (Frans voor Haïti) of de intentie hebt om dit te leren voor vertrek.

 

Ik wil minder of geen (digitale) post ontvangen van WereldOuders. Hoe kan ik dit veranderen?

Je kunt je wensen en voorkeuren altijd doorgeven en/of aanpassen door te bellen naar 035 62 64 578 of te mailen naar info@wereldouders.nl.

Heeft WereldOuders de CBF-erkenning? Wat houdt deze erkenning precies in?

Ja, WereldOuders heeft al sinds 2005 het CBF-keurmerk voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding. Sinds 2016 is het CBF-Keurmerk verandert in een CBF-erkenning. Het logo CBF-Erkend Goed Doel laat zien dat deze organisatie zich houdt aan de regels die gelden voor erkenning door het onafhankelijke Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Erkende goede doelen weten wat ze willen bereiken, hebben hun organisatie op orde en vertellen daar open en begrijpelijk over. Eens in de drie jaar toetst het CBF erkende goede doelen opnieuw.

Wat is schenken met belastingvoordeel?
Als je het voornemen hebt om een sponsorkind of onze projecten minimaal 5 jaar achtereen te steunen dan is het een goed idee om dit vast te leggen in een onderhandse akte of in onze overeenkomst periodieke gift in geld. Dan heb je namelijk recht op belastingaftrek. Afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt, kan uw belastingaftrek oplopen tot 52%. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van uw inkomen.

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top