Guatemala

Celine, Josje, Christina en Hansje, tandartsteam in Guatemala

Na het lezen van een post op Facebook nam basisarts en tandarts Celine, in opleiding tot kaakchirurg, contact op met WereldOuders: ze zou heel graag in een dental team willen werken met kinderen in de WereldOuders programma’s in Latijns-Amerika. WereldOuders bracht haar in contact met Josje en Christina, beiden derdejaars masterstudenten tandheelkunde aan de ACTA, en het klikte meteen.

Tandartsenteam in Guatemala - v.l.n.r.: Hansje, Christina, Josje en Celine

Er werden plannen gemaakt, geld ingezameld via www.inactievoorwereldouders.nl en heel veel materialen verzameld via ACTA, Dentalair, Philips en de Tandartsspoedpraktijk. Later meldde bachelor studente Hansje zich nog, die ook heel graag mee wilde als assistente.

Tandheelkundige zorg voor de kinderen in Guatemala

In april 2023 begon het team aan hun avontuur en reisde naar Guatemala. Na een week sightseeing in dit prachtige land begonnen ze enthousiast aan hun project bij WereldOuders/NPH. Dagelijks vanaf vroeg in de ochtend tot laat in de middag, behandelden ze kinderen en hun familie, die steun ontvangen van WereldOuders. Ze vonden het meteen heel bijzonder om zich voor deze doelgroep in te zetten. Ook lokale medewerkers die niet vaak een tandarts kunnen bezoeken, kwamen aan de beurt. Er werden veel gaatjes gespot en tanderosie waargenomen. Vullen, sealen, kiezen trekken, Hall kroontjes plaatsen en wortelkanaalbehandelingen, alles pakte het team aan. Voorlichting en poetsinstructie mochten uiteraard ook niet ontbreken. Voor alle kinderen had het team een mooie tandenborstel meegenomen en dat was een schot in de roos!

Prachtige ervaring

Halverwege de dag was het tijd voor pauze en rust, om lekker buiten te genieten van een heerlijke en gezonde lunch die in de keuken voor hen was bereid. Iedere ochtend werd het team opgehaald vanuit hun hostel in Antigua, waar ze aan het eind van de dag weer werden afgezet, om ergens in een restaurantje iets te eten.

“Wat was dit een prachtige ervaring”, lieten de meiden ons weten. Ze vonden het heel bijzonder om zoveel mensen te kunnen helpen in een bijzondere omgeving.

Lees hier het het hele verslag van het team

Durf jij de uitdaging aan?
heart-shape

Ervaringen

Guatemala foto_4_nikki_apeldoorn_0

Nikki, Chicas Poderosas programma en religie in Guatemala

Lees verder

Lees verder over
Bolivia NPH Bolivia_2018_Volunteers_51 (1)

Elisabeth, activiteitencoördinator, Chicas Poderosas én docente in Bolivia

Lees verder

Lees verder over