Honduras

De armoedecirkel doorbreken in Honduras

In Honduras wonen ongeveer drie miljoen jongeren. Van hen heeft slechts 24% de mogelijkheid om verder te leren na hun 14e jaar. Dit is de reden waarom WereldOuders samen met het programma in Honduras de laatste 36 jaar projecten heeft opgezet om jongeren te helpen hun studie af te ronden en een vaste baan te vinden. Op deze manier draagt WereldOuders bij aan het doorbreken van de armoedecirkel en verandert het leven van jongeren voor altijd.

Grootste familie van Honduras

Nelson is geboren in Yuscarán, een stadje in het oosten van Honduras. Nelson’s vader verliet het gezin toen hij nog heel jong was en zijn moeder stierf aan nierfalen toen Nelson twee was. “Ik wilde altijd al studeren maar wist dat het niet gemakkelijk zou worden. Ik woonde samen met mijn zus en mijn oma en we hadden niet de financiële middelen om mijn schoolgeld te betalen. Daarom besloot mijn oma om steun te vragen bij WereldOuders en zonder twee keer na te denken hebben ze mij geaccepteerd als onderdeel van de familie,” zegt Nelson.

Nelson kwam in ons programma ‘Rancho Santa Fe’ wonen toen hij 12 jaar oud was. Hij herinnert zich dat hij aankwam met een glimlach op zijn gezicht, een pyjama en laarzen aan. “Ik miste eerst mijn oma en mijn huis heel erg, ondanks dat zij heel arm was”. Maar daarna raakte Nelson gewend aan zijn nieuwe thuis. “Ik ben negentien jaar lang opgegroeid in de grootste familie van Honduras. Ik heb hier veel goede herinneringen”, zegt Nelson.

Seattle

In ons programma ging Nelson naar de basisschool en vervolgens in hoofdstad Tegucigalpa naar de middelbare school. Hij blonk ook uit als deelnemer aan het Seattle Leadership Program, een initiatief van onze partnerorganisatie NPH. Deze ervaring stelde Nelson in staat om gedurende 10 maanden in de Verenigde Staten te studeren. Tijdens dit bezoek leerde hij Engels en nam deel aan verschillende activiteiten, terwijl hij werd getraind hun leiderschapsvaardigheden te vergroten.

Afstuderen en iets terugdoen

Na deze ervaring ging Nelson studeren aan de universiteit van Honduras. Een paar maanden geleden is hij afgestudeerd. Een fantastische prestatie! Tijdens zijn laatste semester, opende WereldOuders de deuren voor hem om stage te lopen bij het San José Family Center. Daarna kreeg Nelson zijn huidige baan als maatschappelijk werker bij Casa Mi Esperanza. “Ik heb altijd bij WereldOuders/NPH willen werken omdat ik de behoefte voelde om direct iets terug te doen voor de familie waar ik ben opgegroeid. Casa Mi Esperanza is een prachtig programma dat mij in staat stelt om te werken aan de re-integratie van kinderen en jongeren. Ik neem deel aan de processen voor het zoeken van een gezin en ik volg de zaken op. Ik hou van wat ik doe! En ik vind het geweldig dat mijn oma trots op me is,” vertelt Nelson.

Naast Nelson maken ook veel andere jongeren uit het programma in Honduras maken hun dromen waar. In 2021 studeerden zes jongeren uit het programma af aan de universiteit en de verwachting is dat er in 2022 nog eens negen studenten afstuderen. En net als Nelson Álvarez, bieden zij vandaag de dag hoop voor vele mensen in kwetsbare situaties.

portret Annelies_HR

Annelies van Hoek nieuwe interim-directeur bij WereldOuders

Lees verder

Lees verder over
DSC_1180

SEM Foundation brengt bezoek aan Community Family Center in Peru

Lees verder

Lees verder over