Wij bieden medische zorg aan kinderen | WereldOuders

Medische zorg

Het kindersterftecijfer in Latijns-Amerika ligt hoog. Veelal sterven kinderen aan ziektes die behandeld kunnen worden. Kinderen die bij WereldOuders komen hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen. Vaak hebben ze niet de juiste voeding gehad en onvoldoende vaccinaties.  Sommige van hen hebben directe zorg en speciale ondersteuning nodig. 

De kinderen in onze projecten kunnen rekenen op adequate gezondheidszorg. Alle projecten van WereldOuders beschikken over een kleine interne en externe kliniek waar medische basiszorg aan de kinderen wordt verleend.  Voor specialistische hulp gaan de kinderen met een begeleider naar een nabij gelegen ziekenhuis. De medische basiszorg is in veel van de projectlanden uitgebreid met speciale programma’s, zoals logopedie en fysiotherapie, voor kinderen met een beperking, tandheelkundige zorg en externe klinieken die structurele medische hulp bieden aan de lokale gemeenschap. Zo beschikt WereldOuders in Haïti over het enige kinderziekenhuis van het land, het St. Damien Kinderziekenhuis, waar jaarlijks zo’n 80.000 patiëntjes gratis worden behandeld aan uiteenlopende klachten; van chronische ziektes tot hersenbeschadigingen, van epilepsie tot HIV en kanker. Het St. Damien Kinderziekenhuis werkt nauw samen met het Emma Kinderziekenhuis.

Medische zorg goed doel
Medische zorg goed doel
Medische zorg goed doel
Medische zorg goed doel
Medische zorg goed doel
Medische zorg goed doel

Resultaten 2021 met betrekking tot medische zorg (minus Haïti):

  • 119.801 consulten gedaan door artsen en verpleegsters

  • 2.078 kinderen bezochten een tandarts

  • 4.213 kinderen kregen therapie

  • 1.673 kinderen kregen een jaarlijkse medische controle

  • 1.996 kinderen werden gevaccineerd (excl. Covid-19)

Bijzondere medische projecten

Elk kind ontvangt bij ons de zorg die hij of zij op dat moment nodig heeft. Naast de basiszorg heeft WereldOuders ook nog een aantal bijzondere zorg projecten:

  • Zorg voor kinderen met een beperking. In de meeste programma's bieden wij fysiotherapie en ergotherapie aan kinderen met een beperking. In Haïti bieden we aan 37 kinderen en jong volwassene met een beperking 24-uurs zorg.
  • Om trauma's te verwerken en het verleden een plek te geven is er in elk programma een breed scala aan psycholische ondersteuning in verschillende vormen, zoals o.a. drama therapie, therapie met paarden en muziektherapie waardoor kinderen spelenderwijs met hun angsten en trauma's om leren gaan.
  • Geen enkel ziekenhuis in Haïti biedt bestralingen voor kinderen met kanker, ook het St. Damien Kinderziekenhuis niet. Daarom is in 2010 Casa Santa Maria geopend, als onderdeel van het programma in de Dominicaanse Republiek. Kinderen met kanker uit Haïti verblijven samen met een van hun ouders in Casa Santa Maria en ontvangen bestralingen in het nabijgelegen ziekenhuis van Santa Domingo.
  • In 2016 is de eerste groep gespecialiseerde kinderartsen afgestudeerd in Haïti na co-schappen in het St. Damien Kinderziekenhuis.

Nuestros Pequeños HermanosPartner van Nuestros
Pequeños Hermanos (NPH)

Back to top