FAQ vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika

Heb je een vraag of wil je meer informatie over vrijwilligerswerk in een van onze projectlanden bekijk dan hieronder de lijst met veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.

Margreet Gehrels - Vrijwilligers Buitenland

HEB JE NOG EEN VRAAG?
IK HELP JE GRAAG VERDER!

Margreet Gehrels

035-62 64 578 margreet@wereldouders.nl

FAQ

  • Wat zijn de eisen voor vrijwilligerswerk?

    De algemene eisen om als vrijwilliger voor WereldOuders aan de slag te gaan zijn:

    • Beschikken over een afgeronde, relevante opleiding
    • Beschikbaarheid van minimaal een jaar
    • Leeftijd van minimaal 21 jaar
    • Dat je Spaans spreekt (Frans voor Haïti) of de intentie hebt om dit te leren voor vertrek

    Meer over vrijwilligerswerk voor WereldOuders

  • Wanneer begint het vrijwilligerswerk?

    Je kunt starten in januari of juli.

  • Wanneer is de deadline om te solliciteren?

    Als je in januari wilt beginnen, moet je je voor 1 juli aanmelden; als je in juli wilt beginnen, moet je je voor 1 januari aanmelden. Als je de deadline hebt gemist, kun je nog wel solliciteren, omdat er wellicht nog vacatures open staan.

  • Hoe lang duurt de totale sollicitatie procedure?

    Doorgaans duurt de hele procedure minimaal twee maanden. In sommige gevallen zelfs vier maanden.

  • Welke documenten moet ik aanleveren?

    Alle vrijwilligers moeten naast hun CV ook aanleveren: je diploma’s, drie referenties, een VOG en een gezondheidsverklaring (Health Statement), ingevuld door hun huisarts. In een later stadium lever je nog een aantal documenten zoals gedragscode, een vrijwilligersovereenkomst en een NAW formulier.

  • Kan ik me ook aanmelden voor een kortere periode dan een jaar?

    Nee dat kan niet. De meeste projecten vragen om een minimale periode van een jaar en andere zelfs 13 maanden. De reden is dat onze kinderen gebaat zijn bij stabiliteit. Het mag nooit een komen en gaan van vrijwilligers worden die iedere keer onverwacht afscheid nemen. Met een start in januari of juli volgen vrijwilligers elkaar op en is er duidelijkheid voor de kinderen en ontstaat er rust in de organisatie. Ook voor de vrijwilliger zelf is het beter: als professional en ook persoonlijk begin je pas na een paar maanden te wennen en echt lekker te functioneren.

    We maken een uitzondering voor (medische) vrijwilligers die op projectbasis gaan; denk aan een tandartsteam die in een aantal weken een groot aantal kinderen kan behandelen. Ze hebben afgezien van het moment van de behandeling ook geen contact met de kinderen.

  • Zijn er leeftijdsgrenzen om je als vrijwilliger aan te melden?

    Je moet minimaal 21 jaar zijn als je aan het werk begint.

  • Kun je je ook als stel aanmelden?

    Ja dat kan, onder de voorwaarde dat je getrouwd bent. In onze projectlanden hecht men veel waarde aan het katholieke geloof en als vrijwilliger heb je een voorbeeldfunctie. Daarnaast is belangrijk dat er voor beiden een vacature is.

  • Moet ik Spaans spreken als ik wil werken als vrijwilliger?

    Ja, of het willen leren voor de start van je werk. We vragen een intermediate niveau en voor sommige functies vragen we een hoger niveau. Veel vrijwilligers gaan op eigen kosten een aantal weken naar een taalschool in het land waar ze aan de slag gaan, voorafgaand aan de start van hun werk. Creatief therapeuten kunnen we gedeeltelijk tegemoet komen in de kosten. Het kunnen communiceren in het Spaans is essentieel voor een succesvol jaar als vrijwilliger. Maar een goed niveau Spaans maakt je werk ook heel veel leuker en is een verrijking voor de rest van je leven.

  • Hoe moet ik me een jaar als vrijwilliger voorstellen?

    Om een indruk te krijgen kun je de testimonials lezen op deze website. Ook kunnen we je mailadressen geven van vrijwilligers die nu aan het werk zijn of van ex-vrijwilligers die al terug zijn, zodat je hen kunt vragen naar hun persoonlijke ervaringen. Als vrijwilliger werk je hard, het is echt een baan. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Je leert veel mensen kennen uit alle delen van de wereld, bouwt vriendschappen op, leert veel over een compleet andere cultuur en leert jezelf te zijn in een andere taal. Daarnaast ontwikkel je je in je eigen vakgebied en/of leert nieuwe skills en vaardigheden die je mee kunt nemen in je toekomstige carrière.

  • Hoe ziet een gemiddelde dag eruit als vrijwilliger?

    Je taken bestaan in feite uit drie componenten: Je werk, de tijd die je doorbrengt met de kinderen en je deelname aan de WereldOuders/NPH community. Je werk, afhankelijk van je functie, doe je vooral in de ochtend en begin van de middag. Tijd met de kinderen en pubers doorbrengen doe je ’s avonds en in het weekend (om het weekend). Zo leer je de kinderen goed kennen en bouw je een hechte band op met een heel aantal van hen. Daarnaast neem je deel aan feestdagen, speciale vieringen of activiteiten. Om het weekend heb je een lang weekend vrij; veel vrijwilligers gebruiken dit om de omgeving een beetje te verkennen, alleen of met andere vrijwilligers.

  • Ben ik de enige vrijwilliger of zijn er andere?

    Als vrijwilliger woon en werk je met andere vrijwilligers uit alle delen van de wereld. Onze projecten verschillen van elkaar in veel opzichten en ook in grootte. In sommige projecten zijn slechts drie, vier of vijf vrijwilligers werkzaam, terwijl in andere landen veel meer vrijwilligers werken, tot wel 25 tegelijkertijd.

  • Hoe is de huisvesting van vrijwilligers?

    Als vrijwilliger woon je gratis in het vrijwilligershuis, op het terrein van het project. Doorgaans deel je een kamer met een andere vrijwilliger. De vrijwilligershuizen verschillen van elkaar in grootte en voorzieningen.

  • Hoe zijn de maaltijd geregeld? En mijn bijzondere dieetwensen?

    Als vrijwilliger krijg je gratis alle maaltijden die ook worden verstrekt aan de kinderen en het personeel. Het is helaas niet mogelijk om speciale maaltijden te bereiden voor vrijwilligers met individuele dieetwensen. Bijzondere maaltijden kun je uiteraard op eigen kosten zelf inkopen en bereiden.

  • Hoe zit het met de gezondheidszorg in de projectlanden?

    Je gezondheid is uiteraard super belangrijk. Als je medische issues hebt kun je natuurlijk altijd solliciteren maar het zou kunnen dat in onze projectlanden niet dezelfde mate van zorg bestaat als in Nederland. Vrijwilligers hebben toegang tot de zorg die wij bieden in onze eigen klinieken op het terrein van het project. Wij zijn hiervoor verzekerd. Als dat niet voldoende is kun je naar een lokaal ziekenhuis in de buurt. Hiervoor moet je je eigen verzekering aanspreken.

  • Hoe ben je dan verzekerd?

    Vrijwilligers kunnen bij Joho een ziektekosten-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering (Special ISIS) af voor de tijd dat ze vrijwilligerswerk doen. WereldOuders betaalt de rekening.

  • Hoe zit het met de veiligheid in de landen waar WereldOuders werkt?

    We werken in landen waar misdaad en geweld zeker een issue is. Maar de veiligheid van onze vrijwilligers heeft bij ons top prioriteit. Voorafgaand aan je werk ontvang je een “Safety Guidance” en tijdens de introductieweek (de zgn. ‘orientacion’), krijg je veel informatie en tools aangereikt om je jaar als vrijwilliger tot een veilige en fijne ervaring te maken.

  • Ontvang ik een vorm van onkostenvergoeding?

    Vrijwilligers krijgen maandelijks een kleine onkostenvergoeding ter grootte van ca. 50 USD.

  • Heb je officieel vakantiedagen?

    Vrijwilligers hebben officieel 22 vakantiedagen, op te nemen na de eerste vier maanden. Die kun je gebruiken om te reizen in de omgeving of om naar huis te gaan. Het is fijn als je de vakantiedagen niet opneemt tijdens belangrijke evenementen en feestdagen, zoals Kerst en nieuwjaar omdat kinderen dan juist vaak extra aandacht nodig hebben.

Wil jij ook vrijwilliger worden?
heart-shape