Opnieuw golf van geweld in Haïti

20 februari 2024- De afgelopen weken raast er weer een golf van geweld door Haïti . Op veel plekken, met name in de hoofdstad hebben de bendes het volledig voor het zeggen. Meer dan 80 procent van Port-au-Prince is in handen van straatbendes. Recente berichten van lokale nieuwszenders suggereren dat intensievere onderlinge bendeconflicten, mogelijk aangewakkerd door de instroom van nieuwe munitie, hebben bijgedragen aan deze alarmerende situatie.

Photo credits Ralph Tedy Erol

De situatie verslechtert hier elke dag

In hun strijd om de macht lijken de bendes geen enkel middel te schuwen. Ontvoeringen, seksueel geweld en executies zijn aan de orde van de dag. In een half jaar tijd kwamen al zeker 3.000 mensen door geweld om het leven, onder wie agenten, ouderen, vrouwen en meisjes. Duizenden anderen sloegen op de vlucht.

Volgens de Verenigde Naties was januari 2024 de dodelijkste maand in meer dan twee jaar, met meer dan 800 doden, ontvoerden en gewonden. Het escalerende geweld heeft geleid tot antiregeringsprotesten en onrust onder de bevolking in ten minste 24 steden, waarbij ten minste 16 doden en 29 gewonden vielen, voornamelijk als gevolg van botsingen tussen demonstranten en politietroepen.

Bekijk hier een uitzending van 30 december jl. van NOS Nieuwsuur over het bendegeweld in Haïti.

Kinderen het slachtoffer

Kinderen behoren tot de meest kwetsbare groepen in deze crisis: alleen al vorig jaar zijn 167 jongens en meisjes gedood of gewond geraakt door kogels, wat duidelijk maakt dat er dringend iets moet worden gedaan aan de bescherming van kinderen. De onrust heeft ook ernstige gevolgen gehad voor essentiële sociale voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en bescherming, waardoor meer dan drie miljoen kinderen in het hele land humanitaire hulp nodig hebben.

Kinderen in veiligheid

Onze collega’s van NPH Haïti hebben het moeilijk, maar onze programma’s draaien zo goed en kwaad als dit gaat door. “We doen er alles aan om aan de veiligheid en basisvoorzieningen voor de kinderen te voldoen”, aldus Kenson Kaas, national director van NPH Haïti. “De veiligheid van de kinderen krijgt de hoogste prioriteit. Wel zijn er enorme tekorten. De inflatie van de voedselprijzen blijft een hardnekkig probleem.”

We doen ons uiterste best om aan de veiligheid en basisvoorzieningen voor de kinderen te voldoen.

Ondertussen gaan de gemeenschapsscholen in Tabarre in Port-au-Prince ernstig gebukt onder het hevige geweld, waardoor ze af en toe moeten sluiten om de veiligheid van de leerlingen te garanderen. Ook het geweld rond het St. Damien kinderziekenhuis heeft voor problemen gezorgd. Vanwege de cruciale rol van het ziekenhuis in de stad blijven patiënten medische hulp zoeken en doen wij er alles aan om de broodnodige zorg te kunnen blijven bieden.

Sinds 1987 is onze partnerorganisatie actief in Haïti en zet zich in voor de meest kwetsbare kinderen en gezinnen in het land. Deze projecten hebben doorlopende steun nodig.

Help jij mee?

Doneer nu!

 

 

Meer nieuws over Haïti

Gena Heraty NPH Haïti

Een humanitaire ramp dreigt; een verslag van Gena Heraty vanuit Haïti

Lees verder

Lees verder over