Haïti

DE GEVOLGEN VAN DE VERWOESTENDE AARDBEVING VOOR ELICIA EN HAAR FAMILIE

Elicia is een 62-jarige alleenstaande moeder van vijf kinderen. Ze voedt haar kinderen al meer dan acht jaar zonder hun vader op. Verder heeft ze ook nog vijf kleinkinderen. Het gezin had het al moeilijk om in het straatarme Haïti rond te komen. En dan schudde de verwoestende aardbeving van vorig jaar augustus hun leven nog meer door elkaar.

Elicia stond koffie te maken toen het gebeurde. Alles ging zo snel, alles viel uit elkaar, overal paniek en stress. Iedereen vluchtte uit zijn huis, ook Elicia. Maar haar kleinkind van zes maanden lag nog in zijn wiegje! Terwijl het plafond instortte, rende haar oudste zoon moedig naar binnen om de baby te redden. Wonder bij wonder overleefde iedereen het, want enkele van hun vrienden zijn helaas wel overleden.

Grote gevolgen

De aardbeving was een ramp voor veel Haïtianen. En ook voor de familie van Elicia waren de gevolgen dramatisch. Want sinds de aarde zo beefde op 14 augustus 2021 leefden ze in armzalige omstandigheden. Ze verloren hun huis en door het zware regenseizoen overstroomde hun moestuin. En dat was hun grootste inkomstenbron.

Sindsdien woonden ze met z’n tienen in een klein huis vol barsten, zonder stroom en sliepen ze samen in één kamertje. Zonder stabiel inkomen probeerden ze te overleven. De uitdagingen voor de kinderen waren enorm. Vanaf de ochtend moesten ze naar buiten om voor zichzelf te zorgen en eten te zoeken, want hun moeder had elke dag erge reumapijn en raakte moeilijk aan medicijnen.

Hulp van onze donateurs

Haar twee jongste zonen moesten stoppen op school om hun moeder te helpen. Ze kon het zich niet meer veroorloven. Gelukkig kon WereldOuders, door alle fantastische donaties, de familie helpen met voedsel, drinkwater en materialen om een huis te bouwen en ook advies en morele steun.

Ik dank iedereen, alle donateurs, voor de geweldige steun! – Elicia

Guatemala Celine Stoop - hele team voor de clinica

Celine, Josje, Christina en Hansje – het tandartsteam in Guatemala

Lees verder

Lees verder over