WAT WIJ DOEN

WereldOuders werkt aan de empowerment en persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare kinderen en gezinnen in Latijns-Amerika. Bij ons krijgen ze aandacht en de ondersteuning die bij hen past. WereldOuders heeft een unieke aanpak, gestoeld op vier pijlers: een veilig thuis, gezondheid, educatie en zelfstandigheid.

Door een sociaal vangnet te bieden en tegelijkertijd te bouwen aan het zelfvertrouwen van de kinderen, krijgen zij weer een toekomstperspectief, een mogelijkheid om hun dromen waar te maken. WereldOuders heeft projecten in negen landen in Latijns-Amerika. Dit zijn Bolivia, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua en Peru.

WereldOuders biedt  kinderen een veilig thuis

Een thuis is de belangrijkste veilige basis voor een kind. Als een thuissituatie getekend wordt door armoede, verslaving, geweld of de dood van een van de ouders, dan valt de veilige basis weg.

WereldOuders biedt gezinnen ondersteuning. Kinderen zonder biologische ouders of in extreem onveilige thuissituaties krijgen een nieuw thuis in een van de hulpprogramma’s van WereldOuders. Kinderen mogen blijven tot ze op hun eigen benen kunnen staan en voor zichzelf kunnen zorgen.

3.230

Kinderen en jongeren wonen er op dit moment een van onze projecten.

Meer over veilig thuis

WereldOuders biedt onderwijs

Onderwijs geeft kinderen niet alleen de kans op een betere toekomst, maar school zorgt er ook voor dat ze van de straat zijn. Op school worden hun persoonlijke vaardigheden ontwikkeld en worden hun ambities en toekomstdromen gevormd.

WereldOuders biedt basis- en middelbaar onderwijs en vakop­leidingen aan de kinderen van haar projecten en aan kinderen van kwetsbare gezinnen uit de buurt. Voor kinderen die verder willen studeren, is er de mogelijkheid om naar de hogeschool of universiteit te gaan.

3.375

Kinderen en jongeren gaan in onze projecten naar school.

Meer over onderwijs

WereldOuders biedt medische zorg

Kinderen die bij WereldOuders komen hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen. Vaak hebben ze niet de juiste voeding gehad en onvoldoende vaccinaties. Sommige van hen hebben directe zorg en speciale ondersteuning nodig.

Alle programma’s van WereldOuders beschikken over een kleine interne en externe kliniek waar medische basiszorg en zorg op het gebied van logopedie, fysiotherapie en tandheelkundige zorg aan de kinderen wordt verleend.

In Haïti beschikt WereldOuders over het enige kinderziekenhuis van het land. Hier worden jaarlijks 80.000 kinderen gratis – of tegen een vrijwillige bijdrage – behandeld aan uiteenlopende klachten, waaronder ondervoeding, chronische ziektes, hersenbeschadigingen en cholera.

Meer over gezondheid

Onze droom en ambitie is om op lange termijn overbodig te zijn

WereldOuders biedt projecten ter bevordering van de ontwikkeling en zelfvoorziening van de gemeenschap. Op individueel vlak helpt WereldOuders de kinderen hun zelfvertrouwen te ontwikkelen om op te kunnen groeien tot zelfstandige volwassenen.

Meer over zelfredzaamheid

Actueel

Veelgestelde vragen

  • Waarom bestaat stichting WereldOuders?

    In Latijns-Amerika is het toekomstperspectief van veel kinderen een leven in armoede. WereldOuders wil deze armoedespiraal van miljoenen kinderen doorbreken en zet zich in om de situatie van kwetsbare kinderen en gezinnen in Latijns-Amerika op de lange termijn te verbeteren door fondsen te werven. Dankzij donaties kan WereldOuders kinderen, hun families én de gemeenschap een veilig en stabiel thuis, onderwijs, medische verzorging en persoonlijke ontwikkeling bieden en geeft WereldOuders kinderen, een kans om aan de armoede te ontsnappen.

  • Gaat al het geld dat ik doneer rechtstreeks naar de kinderen?

    Nee, helaas lukt het niet om 100% van de donaties aan de kinderen te besteden. Om fondsen te werven voor de programma’s maken wij organisatorische kosten. WereldOuders is in het bezit van de CBF-erkenning, wat o.a. inhoudt dat wij niet meer dan 25% van al onze donaties aan (organisatie) kosten mogen besteden. In ons jaarverslag staat een uitgebreid verslag van de door ons gemaakte kosten. Wij streven ernaar ieder jaar de kosten weer verder terug te dringen. Wij maken ieder jaar rechtstreeks, zonder tussenkomst van partnerorganisatie NPH, een vaste bijdrage over naar de programma’s waarvan de dagelijkse basiszorg voor de kinderen gefinancierd wordt.

    Bekijk ons jaarverslag

     

  • Waarom stappen jullie af van het principe om kinderen op te vangen in jullie huizen?

    Ontwikkelingen en onderzoeken binnen de internationale ontwikkelingssamenwerking laten duidelijk zien dat kinderen het allerbeste kunnen opgroeien bij hun eigen familie. Traditionele kinderhuizen maken idealiter plaats voor re-integratietrajecten en gezinsondersteuning. Sinds 2017 worden steeds meer kinderen die in onze kindhulp-programma’s wonen, teruggeplaatst bij familie. Deze kinderen en hun families kunnen rekenen op een midden- tot lange-termijn ondersteuning vanuit NPH (WereldOuders is onderdeel van de internationale hulporganisatie Nuestros Pequenos Hermanos, NPH). Door het ondersteunen van families worden er nog meer mensen geholpen dan alleen de kinderen. De NPH-filosofie: het familie- en saamhorigheidsgevoel houdt een belangrijke waarde in de begeleiding.

  • Hoe houden jullie controle?

    Om ervoor te zorgen dat de re-integratie van de kinderen een succes wordt, volgen wij een aantal belangrijke stappen. We maken een analyse van o.a. de sociaaleconomische situatie van de familie, de gezinsstructuur, de leefomgeving en potentiële risico’s. Natuurlijk worden ouders en kinderen volledig betrokken bij de re-integratie. Gezinnen worden ondersteund tijdens bijeenkomsten, bezoeken van de gezinnen etc. Als er positief besloten wordt over de re-integratie dan wordt alles in werking gesteld om ervoor te zorgen dat de rechten van het kind bewaakt worden, zoals door Jeugdzorg wordt opgelegd.

  • Wat als thuis wonen toch niet mogelijk is?

    Als re-integratie mislukt, of als het welzijn van het kind in gevaar is, dan is terugkeer naar het kind hulpprogramma van NPH mogelijk.

  • Waarom bieden wij kindsponsoring niet meer aan?

    Sinds 2018 hebben wij als organisatie ervaring opgedaan met familie re-integratie. Dat betekent dat het kind, indien mogelijk en wenselijk,  weer bij zijn of haar biologische familie gaat wonen. We hebben gezien dat re-integratie zorgt voor stabiliteit en dat zich kansen ontwikkelen voor het hele gezin. Het zorgt voor een betere basis en toekomst voor de kinderen. Het zet kinderen en ouders weer in hun recht. Bolivia is het eerste land waar we meer kinderen in families gaan ondersteunen dan hen op te vangen in ons kinderhuis. Wij brengen ze weer thuis. Er is hiervoor zorgvuldig een meerjarig projectplan opgesteld. Het is de bedoeling dat na drie jaar meer kinderen thuis worden ondersteund dan dat er bij ons wonen. Door meer kinderen te re-integreren met hun families vergroten we onze impact. We helpen niet alleen de kinderen, maar ook familieleden zoals vaders en moeders, ooms en tantes, opa’s en oma’s. Dit gaat vervolgens opgeschaald worden naar de overige landen waar wij actief zijn.  Op dit moment (2023) ondersteunen we ook de re-integratieprogramma’s in Honduras, Guatemala en Peru. Dit is dan ook de reden dat wij geen nieuwe kind sponsors meer werven. Als je al een kind sponsorde dan blijft deze steun gewoon door gaan.

    Meer weten over het re-integratieprogramma? Lees dan dit artikel.

  • Heeft het nog wel zin om het kind dat ik al steunde te blijven steunen?

    Dit heeft zeker zin. Wij blijven namelijk nog steeds heel hard werken voor jouw sponsorkind. We zorgen er nog steeds voor dat het kind naar school kan, goed te eten krijgt en de medische zorg die het nodig heeft. Ook gaat er een team vanuit de projectlanden op bezoek bij het gezin en wordt het gezin begeleid en ondersteund. Door het hele gezin te ondersteunen vergroten we onze impact. Bovendien is het steunen van kinderen in het eigen gezin kostenefficiënter dan ondersteuning van kinderen die in een kindertehuis wonen. Ook krijgen ouders loopbaanbegeleiding om de afhankelijkheid van steun af te bouwen en de armoedespiraal te doorbreken. Jouw steun is dus nog steeds heel hard nodig. Het enige dat verandert is dat je niet meer zo makkelijk met het kind kunt schrijven als het niet meer in één van onze kind-hulpprogramma’s woont.

    Meer weten? over gezinsondersteuning? Lees dan dit artikel.

Staat jouw vraag hier niet tussen?

Neem dan contact met ons op!
Diego German Alejandro Gonzaléz-Clark - Presskit photo 2 - High Res
Als vader heb ik de wens en ambitie om mijn kind gezond en veilig op te voeden en hem alle kansen te geven die hij nodig heeft.
Diego González-Clark - Ambassadeur WereldOuders
Pieter Schoen in Haiti voor WereldOuders
Niet alleen mijn eigen kinderen maar kinderen overal ter wereld hebben recht op een veilig thuis. Vanaf 2012 ben ik betrokken bij WereldOuders en heb ik zelf de projecten in Haïti bezocht. Ik zie en weet hoe het geld wordt besteed en samen maken we echt het verschil.
Pieter Schoen - ondernemer en oprichter Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
Rolf Sanchez ambassadeur WereldOuders
Mijn droom is strijden voor gelijke kansen voor alle kwetsbare kinderen in Latijns-Amerika!
-Rolf Sanchez, Ambassadeur WereldOuders
frits
Als vader doe ik er alles aan de toekomstdromen van mijn dochters te ondersteunen. Als ambassadeur van WereldOuders doe ik dat ook met liefde voor kinderen in Latijns-Amerika.
— Frits Sissing, Ambassadeur WereldOuders