Haïti

DE GEVOLGEN VAN DE VERWOESTENDE AARDBEVING VOOR ELICIA EN HAAR FAMILIE

Elicia is een 62-jarige alleenstaande moeder van vijf kinderen. Ze voedt haar kinderen al meer dan acht jaar zonder hun vader op. Verder heeft ze ook nog vijf kleinkinderen. Het gezin had het al moeilijk om in het straatarme Haïti rond te komen. En dan schudde de verwoestende aardbeving van vorig jaar augustus hun leven nog meer door elkaar.

Elicia stond koffie te maken toen het gebeurde. Alles ging zo snel, alles viel uit elkaar, overal paniek en stress. Iedereen vluchtte uit zijn huis, ook Elicia. Maar haar kleinkind van zes maanden lag nog in zijn wiegje! Terwijl het plafond instortte, rende haar oudste zoon moedig naar binnen om de baby te redden. Wonder bij wonder overleefde iedereen het, want enkele van hun vrienden zijn helaas wel overleden.

Grote gevolgen

De aardbeving was een ramp voor veel Haïtianen. En ook voor de familie van Elicia waren de gevolgen dramatisch. Want sinds de aarde zo beefde op 14 augustus 2021 leefden ze in armzalige omstandigheden. Ze verloren hun huis en door het zware regenseizoen overstroomde hun moestuin. En dat was hun grootste inkomstenbron.

Sindsdien woonden ze met z’n tienen in een klein huis vol barsten, zonder stroom en sliepen ze samen in één kamertje. Zonder stabiel inkomen probeerden ze te overleven. De uitdagingen voor de kinderen waren enorm. Vanaf de ochtend moesten ze naar buiten om voor zichzelf te zorgen en eten te zoeken, want hun moeder had elke dag erge reumapijn en raakte moeilijk aan medicijnen.

Hulp van onze donateurs

Haar twee jongste zonen moesten stoppen op school om hun moeder te helpen. Ze kon het zich niet meer veroorloven. Gelukkig kon WereldOuders, door alle fantastische donaties, de familie helpen met voedsel, drinkwater en materialen om een huis te bouwen en ook advies en morele steun.

Ik dank iedereen, alle donateurs, voor de geweldige steun! – Elicia

Honduras Wereld Ouders NPH Honduras ┬® Tony Docekal LoRes-1010404 (7)

Onderwijs is de basis voor het waarmaken van dromen

Lees verder

Lees verder over
Nederland

Column: de dromen van onze ambassadeur Frits Sissing

In een reeks columns presenteren we met trots onze ambassadeurs; mensen die zich vol overgave inzetten voor het werk van WereldOuders. In deze column  ambassadeur van WereldOuders van het eerste uur, presentator Frits Sissing.

“Ik wilde mijn bekendheid inzetten voor een goed doel. In 2012 viel mijn keuze op WereldOuders, omdat het kinderen structureel een toekomst geeft. Het unieke van het werk van WereldOuders is dat de kinderen dusdanig worden opgevangen en begeleid dat ze vervolgens zelfstandig de wereld in kunnen. Zelfstandig en zelfbewust. Daarnaast spreekt de kleinschaligheid me aan: we kunnen heel direct en gericht helpen, aansluitend op concrete vragen vanuit de landen zelf. Als een programma bijvoorbeeld nieuwe pannen nodig heeft, kan WereldOuders daar actief en specifiek op acteren, dat vind ik mooi”, zegt Frits.

Oase van rust in roerige landen

“Om met eigen ogen te zien waar ik me precies hard voor maak, heb ik in 2017 de programma’s in de Dominicaanse Republiek en Haïti bezocht. Zeer indrukwekkend! Onze programma’s zijn echte oases van rust in roerige landen. Ze hebben het daar – naar omstandigheden – echt goed voor elkaar. Vooral in vergelijking met andere mensen in het land. Wat mij bijzonder raakte, waren mijn gesprekken met jongeren uit de programma’s die nu in de stad studeren. Met hun broers en zussen, want hoewel ze het misschien niet biologisch zijn, zo noemen ze elkaar vanuit hun hart. Dat deze jongeren nu de kans hebben hun leven vorm te geven en zelfs arts of ingenieur te worden – de kansen die voor mijn dochters zo vanzelfsprekend zijn – was zonder WereldOuders nooit gebeurd. Dit heeft me diep geraakt en me ervan overtuigd dat we goed werk doen.”

Keep Dreams Alive

“Mijn droom is dat we nog veel meer kinderen kunnen helpen, zonder dat het onpersoonlijk wordt én zonder dat we inleveren op de kwaliteit van de programma’s. De ontwikkeling van het NPH OneFamily-programma, waarbij het streven is kinderen zoveel mogelijk (weer) bij hun familie te laten leven zonder ze los te laten, kan hieraan een bijdrage leveren. Daar zet ik mij als ambassadeur graag voor in. Met mijn naam, mijn netwerk en mijn communicatiekanalen”, besluit WereldOuders ambassadeur Frits Sissing.

Honduras Wereld Ouders NPH Honduras ┬® Tony Docekal LoRes-1010404 (7)

Onderwijs is de basis voor het waarmaken van dromen

Lees verder

Lees verder over